تأسیس نخستین مرکز مشاوره اسلامی در پایتخت معنوی ایران
اولین مرکز مشاوره و امور روانشناختی کشور با رویکرد اسلامی در مشهد افتتاح شد.
به گفتهی مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی، مدیریت این مرکز، به یک روحانی دارای تحصیلات بالای حوزوی سپرده شده که در تحصیلات آکادمیک نیز دکترای تخصصی دارد.
دکتر تهمینه شکیب در مراسم افتتاحیهی این مرکز گفت: با آغاز به کار این مرکز، آرزوی چندین سالهی مسؤولین بهزیستی و دستگاههای فرهنگی که همیشه به دنبال مرکز مشاورهای بودند که با الگوی ایرانی اسلامی اداره شود برآورده شد.
وی افزود: هم اکنون ۷۵ مرکز مشاوره در سه سطح در استان به مردم خدمات میدهند و بسیار خوشحالیم که اولین مرکز مشاورهی اسلامی کشور در شهر امام رضا(ع) افتتاح شده است.
وی با تأکید بر اینکه این مرکز یک نهاد مادر برای مراکز مشاوره خواهد بود گفت: عملکرد این مرکز دیگر مراکز را نیز تشویق خواهد کرد که برای تأسیس کلینیک مشاوره با رویکرد اسلامی تلاش کنند.
وی در زمینهی اسلامی کردن مهدها نیز گفت: در حال حاضر اضافه بر اینکه ۸۰ مهد قرآنی تخصصی در سطح استان فعال هستند آموزشهای قرآنی و اسلامی به مربیان و مدیران مهدها نیز ارائه شده است.
دکتر شکیب هدف از راهاندازی مرکز مشاوره با رویکرد اسلامی را حرکت عملیتر در راه تحقق برنامهی تحکیم خانواده عنوان کرد و گفت: اگر سه ضلع اصلی برای سند چشمانداز کشور قائل باشیم مطمئنا یکی از این سه ضلع، برنامهی تحکیم خانواده است زیرا این برنامه از چارچوبهای اصلی نظام اسلامی به حساب میآید.
وی تأکید کرد: اگر بخواهیم در پیشبرد برنامه تحکیم خانواده، دین و علم را با هم داشته باشیم یکی از جلوههای تحقق آن، همین مراکز مشاوره با رویکرد اسلامی است.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی نیز در این مراسم گفت: در سالهای گذشته در حل معضلات روانی و گرفتاریهای اجتماعی جامعه از مدلهای اسلامی غفلت کردهایم در حالی که دین اسلام، تمام راهکارهای لازم برای حل گرفتاریهای فردی و اجتماعی را در اختیار ما میگذارد.
کاظم نظمده افزود: پایهگذار بحث مشاوره در کشور بهزیستی بوده که از سال ۷۲ یعنی بیست سال پیش این بحث را در شرایطی ایجاد کرده که هیچیک از سازمانها و دستگاههای دولتی چیزی در بارهی مشاوره نمیدانستند و یا ارائهی مشاوره برای حل مشکلات رفتاری و خانوادگی به فکرشان نمیرسید.
وی با یادآوری اینکه مبدع بحث مشاوره در سطح کشور بهزیستی بوده گفت: اکنون یکهزار مرکز مشاوره در کشور مشغول خدمت به شهروندان هستند که البته نقایصی هم وجود دارد.
وی اضافه کرد: مثلا در بعضی استانهای غیر برخوردار به اندازهی کافی مراکز مشاوره وجود ندارد و اتفاقا در این استانها برخی آسیبهای اجتماعی، از آمار بالایی برخوردار است.
وی خاطر نشان کرد: هر چند توسعهی کمی مراکز مشاوره در کشور ادامه دارد اما نگاه بهزیستی بیشتر متوجه توسعهی کیفی شده که یکی از نتایج آن،همین مراکز مشاوره با رویکرد اسلامی است.
وی گفت: تأسیس مرکز مشاوره اسلامی به این معنا نیست که بقیهی مراکزی که تا کنون فعالیت داشتهاند غیر اسلامی و غیر بومی بوده بلکه به معنای بومیسازی و دینیسازی علم روانشناسی است که مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده است.
نظمده تصریح کرد: برخی منابع روانشناسی غربی را کسانی نوشتهاند که خودشان در زندگی شخصی و خانوادگی مشکلات حاد داشتهاند برای مثال یک کتاب روانشناسی زندگی خانوادگی را خانمی نوشته که چندین تجربهی ازدواج ناموفق در زندگی دارد.
وی افزود: نمیتوان برای حل مشکلات خانوادههای ایرانی به کتابهایی که حتی در محیطهای غربی، الگوی عملی مفید ندارد استناد کرد.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی گفت: باید منابعی را در مشاوره مورد استناد قرار دهیم که از ایمان و عملگرایی منشأ گرفته و با رویکرد بومی نوشته شده باشد.
وی در خصوص هزینههای مشاوره گفت: دولت باید تمام هزینههای مشاوره را بپردازد چون مشاوره برای حفظ سلامت اجتماعی، یک ضرورت است.
وی اظهار داشت: اولین مرکز مشاوره اسلامی را در پایتخت معنوی ایران اسلامی تأسیس کردیم که الگوی عملی دیگر استانهای کشور قرار گیرد.
یک روانپزشک که آثار متعددی در روانشناسی اسلامی تألیف کرده نیز در این مراسم گفت: زیربنای تأسیس مراکز مشاوره اسلامی، روانشناسی اسلامی است.
دکتر ابوالقاسم حسینی افزود: بر اساس نگاه غربیها به علم، هر چه از حیطهی حس بیرون باشد علم به حساب نمیآید بنا بر این روان از مقولهی علم محسوب نمیشود.
وی اضافه کرد: متأسفانه در سالهای گذشته همین رویکرد و همین الگوی فکری در دانشگاههای ما تدریس شده که غالبا به شکل ترجمه از آثار غربی بوده است.
این استاد دانشگاه فردوسی گفت: اسلام، با اتکا بر جاودانگی روح، انسان را یک موجود ابدی میداند و معتقد است انسان زمانی به رشد و تعالی دست مییابد که سیستم ایدئولوژیاش به روز باشد یعنی از آخرین ایدئولوژی آسمانی که همان اسلام باشد پیروی کند.
وی خاطر نشان کرد: اسلام تنها دینی در جهان است که برای رسیدن به اهداف خود، قانون و ضمانت اجرایی دارد و هیچ آیین فکری و دینی دیگری در جهان از چنین ویژگیهایی برخوردار نیست.
وی با بیان اینکه اولین تلاشها برای تبیین روانشناسی اسلامی در دوران جدید را او و همکارانش انجام دادهاند گفت: بنا داریم این کوششها را مبنای تأسیس یک دانشگاه بینالمللی روانشناسی اسلامی قرار دهیم.
مسؤول فنی مرکز مشاوره معرفت با رویکرد اسلامی نیز در این مراسم گفت: من در طول بیست سال ارائهی مشاوره، همیشه رویکرد اسلامی داشتهام اما تا کنون مجوز و تابلویی برای این کار وجود نداشته است.
وی با قدردانی از تمام افراد و نهادهایی که در راه تأسیس مراکز مشاوره با رویکرد اسلامی قدم برداشتهاند گفت: ما میتوانیم بهترین نظام مشاورهای را داشته باشیم زیرا اعتقاد داریم مکتب روانشناسی اسلامی، مکتب معیار است یعنی باید ارزشسنجی و حقیقتسنجی سایر مکاتب را با مکتب روانشناسی اسلامی انجام دهیم.
دکتر حسنزاده گفت: باید الگوی عملی زندگی را از پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) اتخاذ کنیم زیرا معیار روانشناسی اسلامی، قرآن و سنت و سیرهی معصومین است.
وی با بیان اینکه تئوری روانشناسی توحیدی توسط یک استاد ایرانی برای نخستین بار در جهان مطرح شده گفت: این نظریه اکنون قبول جهانی یافته و در تحقیقات مختلف، به اثبات رسیده است.
وی تأکید کرد: ما از روان شناسی اسلامی، نتایج بسیار بهتری نسبت به روانشناسی غربی بدست آوردهایم که نمونههای عینی آن در کلینیکهای استادانی که از این روش استفاده میکنند بسیار زیاد است.
شایان ذکر است در پایان این مراسم، مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی با رویکرد اسلامی معرفت در خیابان فلسطین مشهد مورد بازدید و افتتاح قرار گرفت.
http://khorasan-razavi.behzisti.ir/?p=2769
modir در 1392/01/05 18:44:11 ·